Tohumlar onları suda tohumları beklettiğimizde ya da ısı ve oksijen oranı doğru bir ortamda dinlendirdiğimizde uyanırlar. Tohum üzerindeki koruyucu kabuk çatlatır ve filize dönüşür. Bu işleme tohum çimlendirme veya filizlendirme denir.
Baklagil ve tahıllar çimlendiklerinde vitamin, mineral ve enzim değerleri 8 kata kadar artar. Oluşan filizlerin besin değerleri çok zengindir. Proteinleri amino asitlere ayrılmıştır, vücutta çok verimli ve kolay sindirilir. Karbonhidrat ve yağları da daha kolay hazmedilir. Düzenli olarak tüketilmeleri sindirim ve bağışıklık sistemlerine çok faydalıdır. Filizleri tüketmek vücudu daha alkali hale getirir. İçerdikleri yoğun lif de uzun süre tokluk sağlar.
Doğada her şey hayatta kalmak üzerine programlanmıştır. Bu durum tohumlarda da geçerli.
Hayatta kalma sürecinin bir sonucu olarak tohumlar onları tüketen hayvanlar için savunma geliştirmişlerdir. Çünkü tohumlar (bazı) çimlenmeden tüketilmemelidir. Eğer tüketilirse diğer hayvanlar bunu öğrenir ve bitkinin çoğalması engellenebilirdi.
İşte bu sebeple oluşturulan savunma mekanizması tohum içeriğindeki besinleri daha az kullanmalarını sağlayan antibesinlerdir. Böylece hayvanlar tohumlardan daha az faydalanacak ve uzun vadede onları tercih etmeyecektir.
Çimlendirme ile beraber oluşan filizler ciddi miktarda bitki hücresi içerir ve bu hücrelerin duvarları önemli miktarda lif ihtiva eder. Bu özelliği kullanarak tüm tohumları çimlendirebilir ve daha fazla lif alımı yapabilirsiniz.